Φαρμακεία Μαραγκός – Περισσότερα απο όσα περιμένεις

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που αφορά άνδρες και γυναίκες. Το 50% των ανδρών και το 30% των γυναικών εμφανίζουν ορατή αραίωση των μαλλιών έως την ηλικία των 40 ετών, ενώ μόλις το 35% των πασχόντων ακολουθεί κάποια θεραπεία.

Η αιτία είναι συχνά γενετική, ενώ η αραίωση μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας. Τα κύτταρα των μαλλιών αναπαράγονται με γρηγορότερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλα κύτταρα του οργανισμού μας, το οποίο σημαίνει ότι είναι ευαίσθητα στις μεταβολές της υγείας και του περιβάλλοντός μας. Η αντιμετώπιση της αραίωσης ξεκινά από την κατανόηση των παραγόντων που την προκαλούν και συμβάλλουν σε αυτή, καθώς και των πρώιμων προειδοποιητικών σημαδιών που πρέπει να αναζητούμε.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των αιτιών της τριχόπτωσης είναι καθοριστικός για να επιλεχθεί το κατάλληλο θε­ραπευτικό σχήμα και να αρχίσει άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Untitled
Αιτίες

Κληρονομικότητα

Οι άνδρες όπως και οι γυναίκες μπορεί να έχουν προδιάθεση για τριχόπτωση καταγεγραμμένη στα γενετικό υλικό τους. Αυτό εξηγεί την κληρονομικό­τητα αυτού το προβλήματος. Σε αυτές τις περιπτώ­σεις δεν είναι πολύ εύκολο να επέμβουμε και να τις σταματήσουμε.

Άγχος & Στρες

Το άγχος βοηθά στην απώλεια της τρίχας και στη λέ­πτυνση των μαλλιών. Θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε μέσω άλλων διεξόδων, όπως τα σπορ, το περ­πάτημα, τις δημιουργικές ασχολίες, τον καλό ύπνο και την υγιεινή ζωή.

Κακή Διατροφή

Οι διατροφικές μας συνήθειες διαδραματίζουν ση­μαντικό ρόλο στην αραίωση των μαλλιών. Η έλλει­ψη βιταμινών, αμινοξέων, σιδήρου & ψευδαργύρου συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στην τριχόπτωση, καθώς οι τρίχες μας χάνουν την ζωντάνια και την υγεία τους. Ακόμα, οι εξαντλητικές δίαιτες μπορούν να συμβάλουν και αυτές στην τριχόπτωση, καθώς τις περισσότερες φορές δεν είναι διατροφικά ισορ­ροπημένες και έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τα μαλλιά μας.

Προβλήματα Υγείας

Αραίωση των μαλλιών μπορεί επίσης να προκλη­θεί από διάφορα «άγνωστα» προβλήματα υγείας, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και οι φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές που παρατη­ρούνται στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη και στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Περιβαλλοντικοί-Εξωτερικοί Παράγοντες

Οι ρύποι της ατμόσφαιρας και του νερού, το χλώριο, τα μέταλλα και τα μεταλλικά στοιχεία μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα της κεφαλής, εξαιτίας του καθημερινού πλυσίματος. Ακόμα, το λούσιμο με ζεστό νερό, το δυνατό βούρτσισμα αλλά & η επανειλημμένη χρήση προϊόντων styling, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για αδυναμία της τρίχας.

Λήψη Φαρμάκων

Σε περιπτώσεις λήψης φαρμάκων, ειδικά σε χρόνιες, μπορεί να εμφανιστεί το πρόβλημα αραίωσης των μαλλιών, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Εδώ συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε ορμονική θεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντισύλληψης), οι χημειοθεραπείες και η λήψη φαρμάκων για την πίεση, το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και την ακμή.

 

Αντιμετώπιση

Μασάζ και λάδι: Ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αυξήσει την ροή του αίματος στην περιοχή και τη μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο θύλακα της τρίχας. Μπορείτε ακόμη μία φορά την εβδο­μάδα, πριν το λούσιμο να κάνετε απαλό μασάζ με λίγο λάδι ελιάς στο τριχωτό του κεφαλιού για δύο λεπτά. Απλώστε το σε ολόκληρο το κεφάλι σας και αφήστε  το για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια λουστείτε.

Κάντε αρωματοθεραπεία: Τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και του δεντρολίβανου είναι τα κατάλληλα για αυτήν την περίπτωση. Προσθέστε 6 με 7 σταγόνες από το καθένα σε 150 ml  έλαιο βάσης και εφαρμόστε το με απαλό μασάζ.

Περιορίστε το στρες που αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες τριχόπτωσης, η οποία όμως είναι ανα­στρέψιμη. Η τριχόπτωση που προκαλεί το στρες  μπορεί να είναι έντονη. Μπορεί ακόμη να είναι διάχυτη σε όλο το τριχωτό ή να εμφανίζεται τοπικά.

Δοκιμάστε ομοιοπαθητική: Ο ομοιοπαθητικός γιατρός, αφού πάρει το πλήρες ιστορικό σας, θα σας δώσει τα κατάλ­ληλα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.  Περισσότερα από 20 ομοι­οπαθητικά φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Ακολουθήστε Σωστή Διατροφή: Βάλτε στο διαιτολόγιό σας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες (βιταμίνη Α, Β, D), μέταλ­λα, σίδηρο, ψευδάργυρο & λιπαρά Ω3. Φροντίστε να τρέφεστε ισορροπημένα & προτιμήστε τροφές που περιέχουν βιοτίνη (όπως συκώτι, τόνος κ.ά).

Επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας: Σε περίπτωση που το φαινόμενο εντείνεται, καλό είναι να ακούσετε τη γνώμη ενός ειδικού. Με κατάλληλες εξετάσεις & κυρίως με τριχοσκόπηση, θα σας συμβουλεύσει καταλλήλως για τη θερα­πεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

 

Στα Φαρμακεία μας άρτια καταρτισμένο προσωπικό θα σας ενημερώσει και συμβουλέψει για θεραπείες και προϊόντα που θα καλύψουν τις ελλείψεις σας σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνετε!!